خط توليد بلوک سقفي فوم پلي استايرن PS| خط توليد ورق فوم پلي استايرن PS|خط توليد بلوک پلاستوفوم|خط توليد فوم پلي استايرن PS| ورق فوم PS|خط توليد فوم EPS|خط توليد بلوک سقفي فوم پلي استايرن|خط توليد بلوک فومي EPS|خط توليد بلوک پلاستوفوم يونوليت يا پلاستوفوم| پلي استايرن انبساطي|ويژگي هاي بلوک هاي پلاستو فوم|كاربرد هاي پلاستوفوم|ورق پلاستوفوم| پلي استايرن منبسط شده 

فوم پلي استايرن PS (يونوليت – پلاستوفوم )

فوم پلي استايرن

يونوليت يا پلاستوفوم ماده اي است سفيد رنگ و عايق رطوبت و صدا و است که اولين بار توسط آلمان نازي در جنگ جهاني دوم براي ساخت پل هاي شناور روي آب ساخته شد.

 پلاستوفوم ماده اي سبك با قابليت هاي بسيار زياد مي باشد و عامه مردم آن را به اشتباه" كائوچو (نوعي ماده طبيعي)"، " آكاچو " و يا "يونوليت" مي نامند.  پلاستوفوم نوعي از مواد پليمري است كه يك نمونه از آن با نام پلي استايرن انبساطي و علامت اختصاري EPS شناخته مي‌شود و كاربردهاي متعددي در امور بسته بندي، عايق سازي، آموزشي، تبليغاتي و ... دارد. اين مواد با دانه بندي هاي ريز و درشت و با وزن حجمي گوناگون بصورت گرانول ، ورق و بلوك در اندازه ها و ضخامتهاي گوناگون در بسته بندي هاي تعدادي، قابل ارائه است. همچنين با دستگاههاي برش توسط سيم داغ يا Hot Wireموجود در بازار، به اشكال و طرح هاي مختلف درمي‌آيد.

 

فوم پلي استايرن  يکي از فراورده هاي صنايع پتروشيمي بوده و شکل ظاهري آن از بلور هاي ريز تشکيل شده است که در مجاورت فشار و بخار منبسط مي گردد به علت ساختار سلولي بسته در بلوک هاي پلي استايرن يونوليت مقاومت خوبي در مقابل آب داشته و نيز در مقابل فساد پذيري و رشد باکتري از خود محافظت مي نمايد .

پلي استايرن انبساطي  يا به اختصار يونوليت : گرانولي سبک و سفيد رنگ است. انبساط اين محصول در اثر وجود مقداري گاز پنتان است که به صورت حل نشده در هنگام توليد در داخل آن محبوس مي شود. اين گاز در اثر حرارت ناشي از بخار آب از داخل دانه هاي  پلي استايرن خارج شده و باعث انبساط آن مي گردد. در اثر خروج اين گاز حجم دانه هاي پلي استايرن تا 40 برابر اندازه اوليه آنها افزايش مي يابد. بعد از عمليات انبساط ، دانه هاي منبسط شده بر حسب نوع کاربرد قالب گيري مي شوند

بلوکهاي سقفي پلي استايرن امروزه در صنعت ساختمان به طور گسترده مورد استفاده قرار مي گيرد. اين بلوکها به دليل کاستن بار مرده سقف به ميزان 200 کيلوگرم در متر مربع پايداري سازه را در برابر زلزله بالا برده و همچنين به عنوان عايق صدا- گرما- سرما و رطوبت در ساختمان باعث جلوگيري از هدر رفتن انرژي مي گردد.

بلوك هاي يونوليتي «پلي استايرن» مدتي است كه براي ساختمان سازي در کشور و در آپارتمان هاي بلند به دليل سبكي و كم هزينه بودن مورد استقبال انبوه سازان (بساز بفروش هاي سابق) قرار گرفته است.

اين بلوك ها در دو نوع «قابل اشتعال» و «غير قابل اشتعال» در بازار عرضه مي شوند. وزن هر قطعه بلوك سيماني كه در ساختمان سازي به كار مي رود، 15 كيلوگرم است، در حالي كه وزن بلوك هاي يونوليتي  بسيار ناچيز است و تا اندازه بسيار زيادي موجب پايين آوردن وزن ساختمان مي شود. با وجود پوشش نسوزي كه زير و روي اين بلوك را محصور كرده است، در صورت آتش سوزي در ساختمان، اين بلوك ها تنها تا 20 دقيقه تاب مقاومت در برابر حرارت را دارند. ايمني اماكن مسكوني در برابر حريق و حادثه از جمله مواردي است كه بايد از نظر ايمني شهري مورد توجه قرار گيرد. در ايمني يك ساختمان موارد زيادي نقش دارد كه مي توان به مصالح به كار رفته در آن به عنوان يكي از مهم ترين موارد اشاره كرد.

بلوکهاي سقفي پلي استايرن به دليل سبكي وزن خود، وزن نهايي ساختمان را كم مي كنند، به همين دليل در ساختمان سازي مورد استفاده قرار مي گيرند. بلوك هاي مذكور نقش باروري ندارند و به همين دليل در برابر زلزله ايمن هستند.

اما اين بلوك ها، در برابر آتش به راحتي حجم خود را از دست مي دهند و تنها اشكال اين بلوك ها، كمي مقاومت در برابر حرارت و شعله وري آنها است.

در صورتي كه از جنس مرغوب اين بلوك ها در ساختمان سازي استفاده شود، در برابر آتش مقاوم تر خواهند بود. در ايران نه تنها اين نوع از مصالح ساختماني بلكه تعداد بي شماري از مصالح ساختماني مورد استفاده قرار مي گيرد كه از استانداردهاي اجباري برخوردار نيستند و همچنان در ساختمان سازي به كار مي روند. با توجه به بحران خيز بودن کشورمان در ساختمان سازي نبايد از بلوك هاي قابل اشتعال استفاده شود و نوع غيرقابل اشتعال اين بلوك ها نيز با رعايت ضوابط محدود شود تا از حريق هاي گسترده در ساختمان ها جلوگيري شود. همچنين انبار و نگهداري اين مواد به دليل واكنش هايي كه ممكن است داشته باشند، بسيار خطرناك است و تاكنون شاهد مواردي از حريق انبار اين بلوك ها بوده ايم. جالب اينكه اين بلوك ها برخلاف تصور و ذهنيت برخي از كارشناسان، به دليل يكپارچه نبودن در برابر ضربه. كوبه اي اثرات مثبت ندارند و بر عكس در تقويت صدا اثرگذار خوبي هستند.يونوليت جاذب صوتي بهتري نسبت به بتن است و عايق صوت برتري محسوب نمي شود و به همين دليل يونوليت به تنهايي تاثيري در افت صوت ندارد. به گفته كارشناسان تنها در صورتي كه بين ديوار دو جداره يونوليت به كار رود، افت صوتي افزايش مي يابد. همچنين عايق هاي حرارتي هم به تنهايي عايق صوت نيستند و در صورتي كه داخل سيستم قرار بگيرند، مي توانند موجب كاهش صوت شوند.

 

ماده اوليه :

ماده اوليه يونوليت  پروپان است و در پتروشيمي به شکل جامد در آمده يونوليت اولا نام يك شركت در ايران است و اخيرا اين ماده را تحت عنوان پلاستوفومپلي استايرن انبساطي ) نام مي‌برند.

ضريب هاي عايق بودن :

- 10 سانتي متر يونوليت معمولي در برابر صدا 42 ديزبل عايق است

- 10 سانتي متر يونوليت معمولي در برابر گرما 35 % عايق است

ويژگي هاي بلوک هاي پلاستو فوم :

1) سبکي قطعه بلوکبه ابعاد

2) کاهش 30 درصدي حجم بتن

3) کاهش مصرف فولاد

4) کاهش مصرف تيرچه

5) صرفه جويي در مصرف قالب بندي

كاربرد هاي پلاستوفوم :

1) استفاده از ورق هاي پلاستوفومي تا ابعاد 100*200 سانتيمتر و ضخامتهاي گوناگون از 4 تا 1000 ميليمتر به عنوان زمينه Background انواع تابلوها مانند تابلوي اعلانات و يا بسياري از مصارف گوناگون ديگر.

2) انواع  ورق و بلوك هاي پلاستوفومي در ابعاد گوناگون و ضخامتهاي متفاوت در بسته بندي هاي خاص، و شكل دهي بوسيله دستگاه برش به منظور تهيه كاردستي دانش آموزان دوره هاي ابتدايي و راهنمايي البته با نظارت مربيان مربوطه.

3) ورق در ضخامتهاي گوناگون و يا دانه هاي فوم (گرانول) جهت ساخت اشكال ، انواع طرحها و حروف فارسي و انگليسي، ساخت ماكت ، تهيه تابلوهاي تبليغاتي و تزئيني و به عنوان فوم ريخته گري و فوم گُل‌سازي كه در درس حرفه‌وفن دوره راهنمايي تحصيلي خواهران و برادران و همچنين برخي رشته هاي كار و دانش دوره متوسطه استفاده هاي فراوان دارد.

4) استفاده از ورق پلاستوفوم به عنوان عايق ساختمان و بلوك هاي سقفي پلاستوفومي به عنوان جايگزين بلوك هاي سيماني يا سفالي در صنعت ساختمان.

ضوابط فني براي استفاده از بلوک هاي سقفي پلي استايرن منبسط شده در سيستم سقف تيرچه-بلوک بلوک هاي سقفي از نوع پلي استايرن منبسط شده 1 در صورتي عملکرد مناسب و قابل قبول خواهند داشت که مواردي از قبيل ايمني در برابر آتش، رواداري هاي ابعادي، مقاومت مصالح (که مي تواند با دانسيته مصالح ارتباط داشته باشد )، شکل هندسي و روش اجرايي مناسب در آن رعايت گردد. بنابراين لازم است تا مشخصات بلوک توليدي با ضوابط زير انطباق داشته و در اجرا نيز از روشها و محافظتهاي صحيح بهره گيري گردد. بديهي است که سيستم سقف تمام شده بايد علاوه بر تطابق با اين ضوابط، مانند ساير سيستم هاي ساختماني به طور کامل با مقررات ملي ساختمان و کليه ضوابط و آئين نامه هاي مصوب مرتبط مطابقت نمايد.

1-الزامات ايمني در برابر آتش

1-1 . تنها استفاده از انواع کندسوزشده 2 بلوک هاي سقفي پلي استايرن منبسط شده مجاز بوده و استفاده از انواع غيرکندسوز ممنوع

است. توليد کنندگان موظف مي باشند مدارک لازم دال بر استفاده از مواد اوليه از نوع کندسوز شده براي توليد بلوک را به شرح زير ارائه نمايند :

مواد اوليه (پودر پلي استايرن منبسط شده محصول کارخانجات پتروشيمي ) بايد از نوع کندسوز باشد. در اين زمينه بايد مدارک فني معتبر از کارخانه فروشنده مواد اوليه اخذ گردد . مدارک فوق بايد قرار گرفتن ماده اوليه از نظر واکنش در برابر آتش را، بر اساس استانداردهاي معتبر بين المللي، در يکي از گروه هاي زير نشان دهد:

EN 13501- يا گروه هاي بهتر از آن مطابق با استاندارد 1D گروه

DIN يا گروه هاي بهتر از آن مطابق با استاندارد 4102 B گروه 1

BS 3837- مطابق با استاندارد 1 A تيپ

ASTM E مطابق با استاندارد 84 A گروه

2-1 . براي حفاظت ازبلوک سقفي پلي استايرن و جلوگيري از برخورد مستقيم هرگونه حريق احتمالي با بلوک لازم است تا زيرسقف به وسيله پوشش مناسب محافظت شود . پوشش بايد به تيرها و تيرچه ها متصل و مهار گردد . اتصال مستقيم به بلوک پلي استايرن (مانند گچ کاري مستقيم بر روي بلوک بدون استفاده از اتصالات مکانيکي ) به تنهايي قابل قبول نيست . انواع پوششهاي مورد پذيرش به شرح زير مي باشند:

1  "پوشش گچ يا پوششهاي محافظ پايه گچ-پرليت يا گچ -ورميکوليت يا تخته گچي به ضخامت حداقل 5 سانتي متر که به نحو مناسب و مستقل از بلوک به سقف سازه اي مهار شده باشد".

3-1 . اتصال مستقيم اندود به بلوک با هر شکل هندسي (اعم از معمولي يا داراي انواع شيار ) به تنهايي و بدون استفاده از اتصالات مکانيکي به هيچ وجه مجاز نبوده و ضرورتاً بايد از اتصالات مکانيکي مهار شده به تيرها و تيرچ ه ها (نظير سيستم رابيتس )استفاده شود . لذا توليدکنندگان موظف هستند از ارائه هر گونه اطلاعات شفاهي يا کتبي به مصر ف کنندگان که مغاير با اين موضوع باشد، خودداري نمايند.

4-1 . از آنجايي که ديوارهاي بين واحدهاي مستقل (مانند ديوار بين آپارتمان هاي مسکوني يا واحدهاي تجاري، اداري مستقل و غيره ) در هر ساختمان بايد داراي مقاومت در برابر آتش باشند، اين ديوارها بايد از لايه بلوکهاي پلي استايرن عبور کرده و تا زير سقف سازه اي (يعني زير تيرچه يا بتن ) امتداد داشته باشند يا به طور مناسب از مصالح حريق بند استفاده شود، به گونه اي که بلوکهاي پلي استايرن در اين قسمت بين دو فضاي مجاور پيوستگي نداشته باشند و از گسترش هر گونه حريق احتمالي بين دو فضايي که به وسيله ديوار مقاوم در برابر آتش از يکديگر جدا شده اند، جلوگيري گردد.

1 . Expanded Polystyrene

2. Fire retarded

5-1 . انبارکردن بلوکها در کارگاه ساختماني :  بلوک هاي سقفي پلي استايرن منبسط شده در محل کارگاه ساختماني به دور از هر گونه مواد قابل اشتعال (نظير رنگها ، حلالها يا زبال ه هاي قابل اشتعال) نگهداري شوند . محل نگهداري بايد به گونه اي باش د که از احتمال ريزش يا تماس براده هاي داغ يا جرقه هاي ناشي از جوشکاري يا هر گونه شيء داغ ديگر با بلوکها در کارگاه ساختماني پيشگيري شود . محل انبار اصلي بلوکها حتي الامکان به دور از محل عمليات ساختماني باشد تا از سرايت هر گونه شعله يا حريق احتمالي به محل انبار اصلي جلوگيري شود.

6-1 . توصيه مي گردد که از انبار کردن بلوکها به حجم بيش از 60 متر مکعب خودداري شود . در صورت نياز به انبار کردن مقادير بيش از 60 متر مکعب، بلوکها به قسمتهاي با حجم حداکثر 60 متر مکعب تقسيم شده و بين هر دو قسمت حداقل 20 متر فاصله وجود داشته باشد.

7-1 . کليه کارگران و کارکنان بايد نسبت به عدم استفاده از هرگونه شعله و نيز عدم استعمال سيگار در مجاورت محل نگهداري بلوکها توجيه شوند و استفاده از تابلوي استعمال دخانيات ممنوع در مجاورت محل نگهداري بلوکها الزامي است . تعدادي کپسول آتش نشاني نيز در نزديکي محل نگهداري بلوکها پيش بيني گردد.

 

2- الزامات مکانيکي

1-2 . حداقل مقاومت بلوکهاي توليدي در برابر بارهاي حين اجرا بايد برابر با 200 کيلوگرم به ازاي هر 30 سانتي متر طول بلوک باشد. اين بار بايد در نواري به عرض حداکثر 7 سانتي متر در وسط بلوک اعمال شود.

تذکر: آزمايشها نشان مي دهند که به علت تفاوتهاي موجود در مواد اوليه و فرآيند توليد، چگالي دقيقي براي کسب مقاومت مذکور در فوق نمي توان مشخص کرد. با اين وجود به عنوان يک راهنماي کلي انتظار مي رود که در صورت توليد مناسب، بلوکهاي با عرض 50 و ارتفاع 25 سانتي متر با دانس يته حدود 14 13 کيلوگرم بر متر مکعب مقاومت مورد نظر کسب شود. ضمناً با فرض شرايط يکسان از نظر مواد اوليه، فرآيند توليد و ضخامت بلوک، هر چه که عرض بلوک افزايش يافته يا ارتفاع آن کاهش يابد، به چگالي بيشتري براي کسب مقاومت لازم نياز خواهد بود.

2-2 . لازم است تا کارخا نجات توليدکننده  بلوک هاي سقفي پلي استايرن منبسط شده داراي آزمايشگاه حداقل براي کنترل رواداري هاي ابعادي و باربري بلوک باشند . در اين آزمايشگاه بايد باربري بلوکها با استفاده از جک با بار معادل 200 کيلوگرم و بصورت نواري بر روي بلوکهاي به طول 30 سانتي متر مورد آزمايش قرار گيرد (مطابق شکل زير ). بلوکي که به اين شکل آزمايش مي شود، نبايد دچار هيچگونه شکست يا گسيختگي گردد.

3-2 . استفاده از بلوکهاي با طول کمتر از 30 سانتي متر ممکن است خطر شکست بلوک را در پي داشته باشد . لذا به مصرف کنندگان توصيه مي شود از به کار بردن بلوکهاي با طول کمتر خودداري نمايند. همچنين هرگونه توليد و يا ارائه بلوکهاي به طول کمتر از 30 سانتي متر به مصرف کنندگان ممنوع است.

4-2 . استفاده از بلوک هاي توخالي با طول کمتر از بلوک کامل (برش آن به قطعات کوچکتر از يک بلوک کامل ) ممنوع است.

5-2 . براي بلوکهاي داراي حفره که در ابتدا و انتهاي دهانه يا در مجاورت پلهاي اصلي يا در مجاورت تيرهاي عرضي و يا در هر محلي که امکان ورود بتن به داخل حفره ها وجود داشته باشد، قرار مي گيرند، به منظور جلوگيري از سنگين شدن سقف و هدر رفتن بتن بايد تمهيدات لازم براي بستن حفره هاي بلوک به وسيله درپوشها يا پرکننده هاي مناسب به نحو مطمئن به عمل آيد تا از ورود بتن به داخل آن جلوگيري شود و يا اصولاً در اين قسمتها از بلوک هاي توپر استفاده شود.

 

3-الزامات ابعادي

27 ميلي متر باشد. از آن جايي که افزايش عرض لب? نشيمن اين نوع بلوک ها (در ± 1-3 . عرض لبه نشيمن بلوکها در محل قاعده بايد 2 مقايسه با بلوک هاي سفالي و بتني ) سبب کاهش عرض موثر جان تيرچه بتني م ي گردد، لذا براي جبران آن توصيه مي شود عرض فوندول? تيرچه در هنگام ساخت حداقل برابر 14 سانتيمتر درنظر گرفته شود.

2-3 . رعايت پخي در دو لبه فوقاني به ارتفاع 5 و قاعده 5 سانتي متر به منظور تسهيل در عبور بتن به داخل تيرجه ها الزامي است.

3-3 . حداکثر رواداري طول، عرض و ضخامت بلوک از مقدار اسمي اعلام شده، به شرح زير باشد:

طول بلوک در هر نقطه حداکثر 5± ميلي متر به ازاي هر متر طول اسمي بلوک و عرض بلوک حداکثر 3± ميلي متر با عرض

اسمي بلوک مي تواند تفاوت داشته باشند. ضخامت هيچ نقط? اندازه گيري شده از بلوک نبايد بيش از 5± ميلي متر با مقدار اسمي تفاوت داشته باشد.

4-3 . کليه لبه هاي بلوک ها (به غير از محلهاي پخي در لبه هاي فوقاني ) بايد گونيا باش ند. رواداري مجاز براي انح راف از گونيا بودن لبه هاي طولي و عرضي حداکثر 5± ميلي متر به ازاي هر 1000 ميلي متر طول يا عرض نمونه مي باشد. حداکثر انحراف از گونيا بودن لبه ضخامت 3± ميلي متر مي باشد.

 

4- مشخصات ظاهري

1-4 . بلوکها بايد داراي ظاهر سالم و يکپارچه باشند . سطح بلوک بايد نسبتاً صاف باشد و بين دانه هاي پلي استايرن فاصله مشخص ظاهري وجود نداشته باشد.

2-4 . لازم است تا نام توليد کننده، کندسوز بودن محصول، حداقل چگالي و اندازه هاي طول، عرض و ضخامت بلوک بر روي تمام بلوک هاي توليدي کارخانه حک يا چاپ يا برچسب شود. در صورت استفاده از چاپ يا برچسب، ا ين کار بايد به نحو تثبيت شده صورت گيرد، به گونه اي که امکان پاک شدن يا برآمدن ساده در حين نقل و انتقال يا سوءاستفاده توسط افراد وجود نداشته باشد .

روش تهيه :

مخلوطي از 22 ميلي ليتر اب مقطر و 36/0 ميلي ليتر محلول سديم فسفات 10% و 0 ميلي ليتر امونياک غليظ را در بالن بريزيد و بر روي هم زن مغناطيسي قرار دهيد و با سرعت 100 - 60 دور در دقيقه هم بزند.

6 ميلي ليتر اب مقطر و 75/0 ميلي ليتر کلسيم کلريد 10% را به تدريج در طول 30 دقيقه به وسيله قيف جداکننده به بالن اضافه کنيد. اين غمل باعت تشکيل کلسيم فسفات مي شود که براي پخش مونومر در محيط به کار مي رود. پس از اضافه کردن اين مخلوط را داخل حمام اب 90 درجه سانتيگراد بگذاريد و دماي بخاري و سرعت مگنت را تا انتهاي واکنش ثابت نگه داريد. به 10 ميلي ليتر مونومراسيون تقطير شده 4/0گرم بنزوئيل پروکسيد اضافه کنيد و پس از حل شدن اين مخلوط را به وسيله قيف جداکننده در 10 دقيقه به مخلوط اضافه کنيد. پس از دو ساعت پلي استيرن حاصل را روي قيف بوخنر صاف کنيد و پس از شستشو با اب يا کلريدريک اسيد 2% در اتو 40 درجه سانتيگراد خشک کنيد.

خواص پلاستوفوم :

حدود 97 درصد از حجم  پلاستوفوم از هواي حبس شده بين سلولهاي پلاستوفوم تشکيل شده است که همين موضوع باعث مي شود عايقي بسيار عالي و سبک بوجود آيد . (هوا يکي از بهترين عايق هاست) و به همين دليل براي عايق نمودن ساختمان ها در مقابل گرما , سرما و صدا از پلاستوفوم  استفاده مي شود و به دليل سبک بودن و ضربه گيري بهترين گرينه جهت بسته بندي توليدات مي باشد.

همچنان پلاستوفوم  مي تواند در کشاورزي و در ورزش هاي تفريحي (موج سواري , دوچرخه سواري و ... ) و کشت بدون خاک گلخانه اي و در راه اهن و جاده سازي (جلوگيري از يخ زدن سطح زيرين جاده ها) و در صنايع هواپيما سازي و اتومبيل سازي (جهت عايق نمودن از نظر صدا) مورد استفاده قرار گيرد .

کاربرد عمده پلاستوفوم در صنايع مختلف :

1- خانه هاي پيش ساخته

2- در ايجاد عايق در برابر سرما / گرما و صدا

3- زيرسازي راهها و محافظت از يخ زدن بدنه جاده و راه آهن

4- لوح هاي نما / سقف کاذب و تيرچه بلوک فومي

5- اجسام شناور بر سطح درياها / وسايل نجات غريق و استخرها

6- سردخانه و يخچال سازي

7- بسته بندي مواد غذايي ، ميوه ، ماهي و ...

ويژگي هاي بلوک پلاستوفوم :

1- برش در سايز هاي مختلف و دلخواه شما با دستگاه CNC :

ابعاد به سانتيمتر :

20 × 70 × 200

20 × 50 × 200

20 × 5/66 × 100

25 × 70 × 200

25 × 50 × 200

25 × 5/66 × 100

و با وزن مخصوص 15/3 Kg/m و پوشش کامل 1000 متر مربع بنافقط با يک تن بلوک .

2- کاهش 30 % حجم بتن :

الف ) با توجه به مجوف بودن بلوکهاي سنتي در ابتدا و انتها و قسمت کلاف مياني (jost) چهار طرف سوراخهاي بلوک پر از بتن ميگردد . در حاليکه بلوک آلوارس فوم به دليل توپر بودن مانع از هدر رفتن بتن مي گردد .

ب ) کاهش ميزان چاله تيرچه ها به دليل افزايش تيرچه ها با 70 و 60 سانتيمتر .

ج) حجم بتن فونداسيون ، ستون و پوترها به دليل کاهش وزن سقف .

3- کاهش مصرف فولاد :

استفاده از بلوکهاي سقفي آلوارس فوم در ساختمان سازي به دليل وزن اندک سقفها بهره وري بيشتر از آهن آلات را ميسر مي سازدو حداقل 20 % کاهش وزن آهن آلات را به همراه خواهد داشت .

4- کاهش مصرف تيرچه :

به دليل افزايش فاصله تيرچه از 40 سانتي متر به 50 الي 70 سانتيمتر از مصرف حداقل 20 % الي 40 % تيرچه اضافي جلوگيري مي شود .

5- صرفه جويي در ميزان قاب بندي :

نيازي به قاب بندي خاص نمي باشد و به دليل برش آسان امکان پوشش کناره ها را دارد .

6- حذف اندود گچ و خاک :

امکان حذف اندود گچ و خاک و در نتيجه صرفه جويي در وقت و قيمت تمام شده و بار مرده سقف را دارا مي باشد .

7- ايمن در مقابل آتش سوزي :

نوع غير قابل اشتعال f-grode شعله ور نمي گردد و در نتيجه از گسترش آتش سوزي جلوگيري مي کند و EPS در اثر سوختن تبديل به گاز CO2 و آب مي گردد و مواد افزودني موجود در آن در حد صدم درصد مي باشد .

8- حمل و نقل آسان :

سهولت بالا کشيدن در ارتفاع و امکان بکارگيري در مناطق صعب العبور بدون نياز به کارگران متخصص و اينکه حمل و نقل بلوک با هزينه اندک صورت مي گيرد - قابليت نصب آسان دارد - انعطاف پذير و بدون ضايعات است و باعث صرفه جويي در مصرف بلوک مي شود.

9- کاهش هزينه هاي تهويه مطبوع :

هزينه تهويه مطبوع ساختمان در تابستان و زمستان کاهش يافته و مصرف انرژي کمتر اعم از سوخت فسيلي و برقي و افزايش عمر مفيد ساختمان و دستگاههاي تأسيساتي .

10- ضربه پذير :

مانند بلوکهاي سنتي ترد وشکننده نيست و درهنگام بتن ريزي ضربه هاي وارده را جذب مي کند.

11- مقاوم در برابر آب و رطوبت :

آب و رطوبت محيط تأثيري در فرم و ظاهر اوليه بلوکها نمي گذارد .

12 - عايق صدا :

عايق صوت و عامل رفاه بيشتر در ساختمانهاي مسکوني و درماني است .

13 - جلوگيري از نفوذ حشرات :

مقاوم در برابر نفوذ حشرات و ميکروارگانيسم ها مي باشد - افزايش ايمني ساختمان در برابر زلزله موجهاي انفجار آوار ناشي از تخريب سقف در اثر زلزله و حوادث قهريه .

توصيه شده در نشريه استاندارد 94 سازمان برنامه و بودجه :

امروزه عواملي چون بارگذري - جنس زمين - سفره هاي زيرزميني - گسلها و حرکات تکتونيکي زمين و عوامل ديگر باعث جابجايي و تغيير شکل سازه هاي سنگين مي شود . بلوک پلاستوفوم باعث کسر 18000 کيلوگرم جرم در هر 100 متر مربع سقف مي شود و شيره و دوغاب بتن را به خود جذب نمي کند و آب بتن را هدر نمي دهد و باعث عمل آوري طبيعي و باعث حفظ خواص بتن مي شود .

 

ويژگي ها :

مقاومت مكانيكي لازم:

حداقل مقاومت بلوكهاي توليدي در برابر بارهاي حين اجرا بايد برابر با 200 كيلوگرم به ازاي هر 30 سانتي متر طول بلوك باشد. اين بار بايد در نواري به عرض حداكثر 7 سانتي متر در وسط بلوك اعمال شود.

تذكر:

آزمايشها نشان مي دهند كه به علت تفاوتهاي موجود در مواد اوليه و فرآيند توليد، چگالي دقيقي براي كسب مقاومت مذكور در فوق نمي توان مشخص كرد. معهذا به عنوان يك راهنماي كلي انتظار مي رود كه درصورت توليد مناسب، بلوكهاي با عرض 50 و ارتفاع 25 سانتي متر با دانسيته حدودkg / m ^ 3 (14-13)مقاومت مورد نظر كسب شود. ضمنا با فرض شرايط يكسان از نظر مواد اوليه، فرآيند توليد و ضخامت بلوك، هر چه كه عرض بلوك افزايش يافته يا ارتفاع آن كاهش يابد، به چگالي بيشتري براي كسب مقاومت لازم نياز خواهد بود.شرط مقاومتي بيان شده در فوق براي هر دو نوع بلوكهاي توپر و توخالي صادق است. براي بلوكهاي داراي حفره به منظور برآورده شدن الزامات مقاومتي توصيه مي شود كه حداقل ارتفاع بلوك 25 سانتي متر باشد. اين بلوكها در وسط بايد داراي تيغه عرضي باشند. استفاده از بلوكهاي با طول كمتر از 30 سانتي متر ممكن است خطر شكست بلوك را در پي نداشته باشد. لذا به مصرف كنندگان توصيه مي شود از به كار بردن بلوكهاي با طول كمتر خودداري نمايند.

مشخصات ظاهري :

بلوكها بايد داراي ظاهر سالم و يكپارچه باشند. سطح بلوك بايد نسبتا صاف باشد و بين دانه هاي پلي استايرن فاصله مشخص ظاهري وجود نداشته باشد. لازم است تا نام توليد كننده، كند سوز بودن محصول و چگالي متوسط آن بر روي تمام بلوكهاي توليدي كارخانه حك يا چاپ شود.

عايق داخل پانلها :

اين دو سطح مشبك فولادي ماده عايقي از جنس پلي استايرن كند سوز ( گريد F ) و ياعايق هاي شناخته شده ديگر با ضخامت هاي مناسب قرار دارد كه كاربرد اين عايقها در جلوگيري از تبادل حرارت و برودت و صدا به تناسب موقعيت ساختمان – عملكرد خوبي دارد و در آزمايشات انجام شده بر روي يك قطعه پانل كه شرايط مناسب ساخت و نصب و بتن پاشي را گذرانيده باشد نشان داده است كه ديوار 10 سانتي متري ( شبكه 5/7 با عايق 6 سانتي متري پلي استايرن و اندود سيماني طرفين ) معادل 60 سانتي متر ديوار آجري خاصيت عايق بودن را دارا است.

 

کاربرد:

در ساختمان

پانل را مي توان جهت ديوارهاي محيطي و جداكننده هاي داخلي ساختمانها به كار گرفت بيشترين كاربرد اين محصول در ساختمان هاي مرتفع مي باشد زيرا در طراحي و ساخت چنين ساختمانهايي كاهش منطقي وزن مصالح ( بار مرده ) مد نظر است كه با استفاده از اين محصول دستيابي به اين مهم مقدور مي گردد زيرا وزن يك متر مربع ديوار آجري 22 سانتي متري با ملات ماسه سيمان و اندود طرفين بيش از 450 كيلوگرم مي باشد در اندودهاي ( از نوع سبك ) طرفين كمتر از 100 كيلوگرم وزن دارد و طبعا به كار گيري پانل كاهش بار مرده ساختمانهاي بلند مرتبه را به طرز چشم گيري موجب مي گردد با پانلها مي توان ساختمانهاي يك يا دو طبقه را بدون استفاده از اسكلت فلزي بنا كرد و به عنوان ديوارهاي باربر تقسيم كننده و همين طور سقف از آن بهره گرفت. پانل به جهت خود ايستا بودن در اجراي ديوار بلند سالن هاي سوله و سيلوها و آشيانه هاي هواپيما كاربرد موثر و مطمئن دارد.

در ويلا سازي :

پانل ها به جهت سبك بودن و حمل آسان آن در مناطق صعب العبور قطعه اي كاملا مفيد جهت ويلاسازي و انبوه سازي مي باشد. ايستايي و مقاومت بالاي سيستم موجب مي شود كه ساختمان هاي يك تا دو طبقه را بدون استفاده از اسكلت فلزي بنا كرد و اجراي سقف مسطح و شيبدار و گنبدي و … از قابليتهاي كم نظير اين قطعه مفيد ساختماني مي باشد. ديوار و سقف عايق دار ويلاهاي احداثي موجب صرفه جويي انرژي بوده و پايداري بنا در برابر زلزله فرايند ويژه سيستم است.

در صنعت نفت و پتروشيمي و آب و فاضلاب :

ايجاد حفاظ بتني مسطح عايق دار بر روي جداره خارجي مخازن فلزي مواد نفتي و آمونياك همچنين منابع فلزي و يا بتني آب و فاضلاب نيز يكي ديگر از ويژگيهاي منحصر به فرد پانل مي باشد ساخت مخازن هوايي آب مصرفي شهرها و روستاها در نقاط گرمسير و يا سردسير كشور با پانلها موجب صرفه جويي در مصرف آب و انرژي خواهد بود.

در ساختمانهاي بلند مرتبه :

استفاده از پانل ها در ساختمان هاي بلند مرتبه به عنوان ديوارهاي محيطي و مياني به جهت سبك بودن نسبت به ساير مصالح و بار مرده ساختمان را به طور چشمگيري پايين آورده و در نتيجه فونداسيون و اسكلت با كاهش قابل توجهي رو به رو خواهد بود.سهولت بالا كشيدن قطعات در ارتفاع و دستيابي به فضاي مفيد بيشتر و حذف كنده كاري و تخريب تاسيساتي حذف گچ و خاك و عايق مناسب صوتي و حرارتي و برودتي، حذف نعل درگاه و سرعت در اجرا و در نهايت بازگشت سرمايه گذاري در كوتاهترين زمان از ديگر مزاياي استفاده از سيستم ساختماني پانل در بلند مرتبه سازي مي باشد كاهش مصرف انرژي و پايداري اطمينان بخش ساختمان در برابر زلزله را نبايد فراموش نمود.

در عايق بندي حرارتي و رطوبتي :

يكي ديگر از مشكلات اساسي كه دراكثرسازه ها به چشم مي خورد مشكل نم و رطوبت مي باشد كه در بعضي مواقع خسارات جبران ناپذيري را به سازه ها و ساختمان وارد مي نمايد و يكي از راهكارهاي مقابله با آن عايقكاري رطوبتي مي باشد.در ايران با توجه به اقليم و آب و هوا و نيز وجود منابع عظيم نفتي متداولترين عايق رطوبتي قير و گوني مي باشد كه با پيشرفت تكنولوژي اين روش جاي خود را به عايقهاي پيش ساخته داده است. اما با پيشرفت علوم و نيز گراني مواد نفتي و قير در بعضي موارد عايقهاي پيش ساخته نيز مقرون به صرفه نبوده و مهندسان را به آن داشت تا از مواد شيميايي جهت عايق بندي سازه استفاده كنند كه هم از نظر اقتصادي و هم از نظر كيفيت و كارايي بتواند با ساير عايقها رقابت كند. بعد از تحقيقات متعدد مهندسان موفق شدند كه با استفاده از رزينهاي اكريلاتي و استايرني كه با آب حل مي شود، عايق رطوبتي جديدي بسازند كه صورت يك لايه mm1 روي سطوح مورد نياز اجرا مي شود و انعطاف پذيرنيز مي باشد.

درسوله و سيلو و سازه هاي بلند :

1-سرعت اجراي بالا

2- وزن كم ديوار (kg/m^2200 )و تاثير آن در كاهش وزن اسكلت و كاهش مقاطع شناژ و فونداسيون .

3- كاهش ضخامت ديوار ازcm45 (اندود سيمان + cm35 ديوار )به cm15 .

4 – خاصيت جذب انرژي و نيروي ارتعاش و ضربه ماشين آلات و جرثقيل هاي مورد استفاده در سالن .

5- ضريب هدايت حرارتي پائين و تاثير آن بر كاهش پرت حرارتي .

6- شاخص كاهش موارد بالا نسبت به ديوارهاي مشابه و كم نمودن آلودگي صوتي و جلوگيري از انتقال صوتي دستگاهها.

7- قابليت اجرايي پانل براي ديوارهاي بلند تا ارتفاع 9 متر و دهانه 6 متر بي نياز مهاربندي جانبي و آهنكشي اضافي (ساپورت).

8-كمك به سازه ساختمان در جهت تحمل نيروي جانبي.

9-پايداري سيستم پوما در برابر طوفان و زلزله هاي مخرب.

10-امكان اجراي سقف كاذب سالنها با سيستم پانل در نتيجه باكس (box) شدن سالن به ويژه در كارخانه هاي توليد مواد غذايي وبهداشتي و پزشكي .

 ضوابط فني  :

ضوابط فني پيشنهادي مركز تحقيقات ساختمان و مسكن براي استفاده از بلوك سقفي پلي استايرين منبسط شده در ساختمان بلوك هاي پلي استايرين سقفي در صورتي عملكرد مناسب و قابل قبول خواهند داشت كه مواردي از قبيل ايمني در برابر آتش، رواداري هاي ابعادي، مقاومت مصالح (كه مي تواند با دانسيته مصالح ارتباط داشته باشد ) و شكل هندسي مناسبي در آن رعايت شده باشد.

الزامات ايمني در برابر آتش استفاده از انواع معمولي ( قابل اشتعال ) بلوك پلي استايرين منبسط شده ممنوع بوده و تنها استفاده از انواع كند سوز شده ( fire retarded ) مجاز مي باشد. با توجه به نتايج آزمايشهاي انجام شده، اتصال مستقيم اندود به بلوك با هر شكل هندسي ( اعم از معمولي يا داراي انواع شيار ) به هيچ وجه مجاز نبوده و ضرورتا بايد از اتصالات مكانيكي مهار شده به تيرها و تيرچه ها ( نظير سيستم رابيتس ) استفاده شود.در صورت وجود هر گونه ديوار مقاوم حريق درساختمان (مانند ديوار بين آپارتمانها درمجموعه هاي مسكوني)، اين ديوارها بايد از لايه بلوكهاي پلي استايرن عبور كرده و تا زير سقف سازه اي ( يعني زير تيرچه يا بتن ) امتداد داشته باشند يا به طورمناسب ازمصالح حريق بند استفاده شود،به گونه اي كه بلوك هاي پلي استايرن در اين قسمت بين دو فضاي مجاور پيوستگي نداشته باشند و از گسترش حريق احتمالي بين دو فضايي كه به وسيله ديوار مقاوم حريق جداشده اند، جلوگيري گردد.

انبار كردن بلوكها در كارگاه ساختماني :

توصيه مي شود كه بلوكهاي پلي استايرن منبسط شده در محل كارگاه ساختماني به دور از هر گونه مواد قابل اشتعال (نظير رنگها، حلالها يا زباله هاي قابل اشتعال ) نگهداري شوند.محل نگهداري بايد به گونه اي باشد كه از احتمال ريزش يا تماس براده هاي داغ يا جرقه هاي ناشي از جوشكاري يا هر گونه شيء داغ ديگر با بلوكها در كارگاه ساختماني پيشگيري شود. توصيه مي شود كه محل انبار اصلي بلوكها حتي الامكان به دور از محل عمليات ساختماني باشد تا از سرايت هر گونه شعله يا حريق احتمالي به محل انبار اصلي جلوگيري شود.

نحوه اجرا :

الف-1- بافت شبكه هاي فلزي با استفاده از مفتولهاي مقاوم با ضخامتهاي 5/2، 3و4 ميليمتر در طول 3وعرض 1 متر با چشمه هاي پنج سانتي متر.(ضخامت و اندازه ها در صورت نياز قابل تغيير مي باشد.)

الف-2- توليد و برش فوم از جنس پلي استايرن در ضخامتهاي مورد نياز وابعاد شبكه هاي فلزي بافته شده .

الف-3- قرار دادن قطعات فوم ها بين شبكه هاي بافته شده و اتصال آنها به يكديگر با استفاده از مفتولهاي اشاره شده بصورت شبكه هاي فضايي و با فواصل ،5/7،10 ودر صورت لزوم اندازه هاي مورد نياز توسط ماشين آلات مربوطه.قطعات پانل ها با قرار گرفتن در كنارهم مطابق نقشه ها و اندازه هاي مورد نظر توسط شبكه هاي اتصال ساده، گونيا و u شكل و متناسب با محل مصرف با استفاده از بست هاي مخصوص كه براي اين كار طراحي شده يا سيم نرم آرماتور بندي به يكديگر بسته مي شوند.

در محل بازشوها (دربها و پنجره ها )بمنظور تقويت و حفظ يكپارچگي ديوار،اطراف آنها با شبكه اتصال ساده بصورت قاب دور پنجره و درب ، روي پانل بسته مي شود.لوله كشي هاي آب و برق پس از نصب پانل با استفاده ازفضاي بين فوم وشبكه فلزي انجام شده و در مواردي كه قطر لوله ها بيشتر از فاصله موجود باشد و ضرورتاً مفتول شبكه فلزي در طول مسير لوله ها قطع مي گردند، پس از اجراي لوله ها بايستي روي آنها با شبكه هاي اتصال ساده پوشانده شود.

ب- بتن پاشي روي پانل ها : پس از اتمام مرحله نصب پانل ها ، چهار چوب درب ها ، قاب و پنجره ها ، لوله كشي آب و برق انجام كنترل نهايي و اطمينان از صحت وتكميل كليه مراحل نصب ، عمليات بتن پاشي روي پانل ها با استفاده از پمپ هاي بتن پاش يا دستگاه شات كريت و در صورت عدم وجودآن بصورت دستي و با روش سنتي در سه مرحله انجام مي گردد.

درصورتيكه نماي داخلي يا خارجي اين ديوارها نصب سنگ ، آجرنما، كاشي ، سراميك و… مدنظر بوده و اجراي آن با دوغاب ريزي پشت كار همراه باشد ، بايستي پس از اولين مرحله بتن پاشي و قبل از اينكه مفتولهاي شبكه فلزي پانل ها كاملا در داخل بتن قرارگيرند نماسازي با مصالح موردنظر با روشهاي خاص خود صورت گيرد پس از نصب سنگ ،كاشي و سراميك و اتمام سيمان كاري آستر ساير قسمتها كه بايستي حداقل 5/2 سانتي متر روي شبكه هاي فلزي پانل ها را پوشش نمايد، نازك كاري با استفاده از گچ ،سيمان تخته ماله اي و … با حداقل ضخامت روي سطوح آماده شده امكان پذير مي باشد.

 مزايا :

1- سبكي ديوارهاي ساخته شده از پانل در مقايسه با ديگر مصالح.

2- سرعت حمل ونقل و سهولت بالا كشيدن پانلها در ارتفاع.

3- مقاومت زياد در برابر نيروهاي برشي ناشي از زلزله .

4- عايق در برابر حرارت و برودت و رطوبت و صدا.

5- مقاوم در برابر آتش سوزي بعلت وجود قشرهاي بتني طرفين پانل.

6- نفوذ ناپذيري ساختمان دربرابر حشرات.

7- امكان حمل و بكارگيري پانل در مناطق صعب العبور جهت احداث ساختمان بدون نياز به كارگردان متخصص.

8- دستيابي به فضاي مفيد بيشتر بعلت ضخامت ناچيز ديوارهاي پانل .

9- آزادي عمل در اجراي طرحهاي متنوع و بعلت انعطاف پذيري قطعات پيش ساخته پانل .

10- صرفه جويي در هزينه پي سازي و اسكلت ساختمان هاي بلند مرتبه بدليل وزن اندك سقف و ديوار پانل .

11- صرفه جويي در هزينه تهويه مطبوع ساختمان در تابستان و يا زمستان بدليل جلوگيري از تبادل حرارت و يا برودت و در نتيجه صرف انرژي كمتر اعم از مواد سوختني و يا برق

12- افزايش عمر مفيد ساختمان و دستگاههاي تاسيساتي آن .

13- عدم نفوذ نسبي آلودگي صوتي و ايجاد آلودگي صوتي و ايجاد آرامش براي ساكنين ساختمان در شهرهاي بزرگ.

14- بازگشت سرمايه گذاري در امور ساختمان سازي در كوتاهترين زمان.

15- عبور دادن لوله هاي آب و فاضلاب و برق و تلفن به سادگي از زير شبكه پانل و نصب چهار چوب درها و كلاف فلزي پنجره ها قبل از بتن پاشي و كلا اجراي تاسيسات ساختمان با كمترين هزينه .

16- عدم نياز به كنده كاري و تخريب تاسيساتي ديوارها و سقف در نتيجه عدم انباشت نخاله كه صرفه جويي در هزينه و وقت را بدنبال دارد.

17- پس از بتن پاشي طرفين پانلها با ضخامت حداقل 4 سانتي متر سيستم بي نياز از گچ و خاك بوده كه با اجراي چند ميليمتر پلاستر گچ سفيد كاري ديوارها و سقف آماده براي نقاشي خواهد بود.

18- حذف نعل درگاه در سيستم پيشرفته پانل .

19- حمل و نقل پانلها با هزينه كم صورت ميگيرد بطور مثال يكدستگاه تريلر قادر است بيش از 10000 متر مربع پانل تيپ 1 ديواري پوما را حمل نمايد.

20- استفاده از ديوارو سقف پانل در ساختمان سازي بهره وري مناسب آهن آلات مصرفي را موجب مي گردد .به طورمثال با صرف 17 كيلو گرم فولاد در هر متر مربع ساختمان بصورت مفتول و ميلگرد مي توان يك واحد مسكوني يك طبقه را بنا كرد .

21- عايق پلي استايرن كه در توليد پانلها بكار ميرود از نوع كند سوز (گريد f) مي باشد كه پس از نصب و سيمكاري طرفين پانل با ضخامت 5 سانتيمتر ديوار تا 2 ساعت در مقابل آتش سوزي مقاوم خواهد بود.

معايب :

اسفنج پلي استايرن داراي نقاط ضعفي نيز مي باشد ،از جمله مي توان شكست مكانيكي ترد، ضعف آن در برابرحلال ها ،برخي چسب ها و رنگ ها ،ضعف در برابر سوخت ها ،دوام پايين در برابر شرايط محيطي خارجي و مهم تر از همه رفتار خطرناك ان دربرابر آتش را نام برد . لذا استفاده از اين محصول بايد تحت ضوابط و ويژگي هاي فني مناسب صورت گرفته و ازتبديل آن ها به يك عامل خطرناك درساختمان جلوگيري كرد.

مشخصات ظاهري :

بلوکها بايد داراي ظاهر سالم و يکپارچه باشند . سطح بلوک بايد نسبتاً صاف باشد و بين دانه هاي پلي استايرن فاصله مشخص ظاهري وجود نداشته باشد.

لازم است تا نام توليد کننده، کندسوز بودن محصول، حداقل چگالي و اندازه هاي طول، عرض و ضخامت بلوک بر روي تمام بلوک هاي توليدي کارخانه حک يا چاپ يا برچسب شود. در صورت استفاده از چاپ يا برچسب، ا ين کار بايد به نحو تثبيت شده صورت گيرد، به گونه اينکه امکان پاک شدن يا برآمدن ساده در حين نقل و انتقال يا سوءاستفاده توسط افراد وجود نداشته باشد.

برچسب ها :خط توليد فوم پلي استايرن PS، ورق فوم PS،خط توليد فوم EPS، خط توليد بلوک سقفي فوم پلي استايرن،خط توليد بلوک فومي EPS،خط توليد بلوک پلاستوفوم يونوليت يا پلاستوفوم ، پلي استايرن انبساطي، ويژگي هاي بلوک هاي پلاستو فوم ، كاربرد هاي پلاستوفوم،ورق پلاستوفوم ، پلي استايرن منبسط شده 

 

خط تولید  ، خدمات فنی و مهندسی ،کارخانه تولید ،خط تولید لوله پنج لایه pex،خط تولید لوله پکس ،محصولات پلیمری ،صنعت پلیمر ، محصولات لاستیک و پلاستیک ، ماشین آلات تولید ،راه اندازی کارخانه ، نصب و راه اندازی خط تولید ، مشاوره صنعتی ، مشاوره تولیدی ،سرمایه گذاری صنعتی و تولیدی ، طرح توجیهی ، پروژه صنعتی ، سازنده خط تولید ،سازنده ماشین آلات ،اکسترود تولید ،سازنده اکسترودر تولید ،اکستروژن ،سازنده_دستگاه تولید لوله پنج لایه ،پلیمر ،تکنولوژی تولید ،فرآیند تولید ،تجهیزات صنعتی،

خط توليد پروفيل در و پنجره upvc، خط توليد داکت برق، خط توليد پنل ديوارپوش ، پانل ديواري و سقف کاذب pvc، خط توليد لوله پليکا PVC، خط توليد لوله تک لايه PEX ،خط توليد لوله پنج لايه کامپوزيت آلومينيوم و پکس  PEX AL PEX، خط توليد لوله يک لايه وچند لايه پلي اتيلن و پلي پروپيلن و پکس PP,PE,PEX، دستگاه لمينيت پانل، دستگاه هات استمپ پانل PVc خط UV ، هاي لايت يا براق پانل

,p production line FIVE LAYER PIPE ,PEX FIVE LAYER PIPE ,PIPING_PEX ,TUBE PEX ,PEX piping, ,PEX_AL_PEX ,PEX PIPE ,PEX_TUBE,production line ,PRODUCTION LINE POLYMER ,Trading Company, ,Production plan ,Industrial design ,Production Project ,Industrial project ,Technical Services ,Engineering services ,production technology ,Production Process ,Industrial equipment ,Machinery, ,Machine ,Setup Factory ,Installation production line Industry,Extrude,extrusion ,Industrial, ,Manufacturer production line, Manufacturer machines and machinery, #pex_pipe_production_line,

,Pex pipe machinery, Pex pipe machine, FIVE LAYER PIPE , ، PIPE PEX-AL-PEX ، pex five layer pipe production line, pex piping production machine  pex pipe، pex tube machinery، PEX tubing، PIPE MANUFACTURE pex-al-pex-pipe-five-layer-production-line-machinery-machine- piping-tubing-tube-ManufacturerEX-AL-PEX PIPE production machine|pex five layer pipe production line| piping machinery| tube tube|PEX tubing| tubing MANUFACTURE FIVE LAYER PIPE , , PERT ، PIPE PEX-AL-PEX ،pex pipe , pex five layer pipe production line, pex pipe production line  pex، pex piping ، pex pipe mashinery، PEX PIPE MACHINE،PEX AL PEX PIPE

خط توليد لوله پنج لايه و تک لایه آلومینیوم و پکس pex ، ماشین آلات توليد لوله پنج لایه و تک لایه پکس PEX ، دستگاه تولید لوله هاي پنج لايه ، کارخانه تولید لوله پنج لایه PEX ، خط تولید لوله تک لایه PEX , PERT خط-تولید-دستگاه-لوله-پنج-لایه-پکس-آلومینیومخط توليد لوله پنج لايه و تک لایه کامپوزیت آلومینیوم و پکس pex ، ماشین آلات توليد لوله پنج لایه و تک لایه پکس PEX ، دستگاه تولید لوله هاي پنج لايه ، کارخانه تولید لوله پلي اتيلن PEX ،